Historik

historikbyggeMedlemmar minns

Här hjälps vi åt att samla medlemmarnas berättelser om hur området byggdes och vad som hänt under åren. Har du något som du vill bidra med? Skicka ett mail till:
lars.lengberg@bellmansringen.se

Lite nostalgi i ord från Barbro och Sven Mattsson.

Det var en stor utmaning när vi på juldagen 1964 med en bunt ritningar under armen kom ut till Bredäng. Vi bodde då i Bromma, och Sven arbetade i närheten av Östra Station, så det blev till att åka Västerbron för att komma till bygget. Vi saknade Essingeleden. Tunnelbanan gick till Fruängen, sedan buss till Bredäng. Bredängsvägen-E4an var plankorsning.

Det var en mycket kall vinter. Vi arbetade på kontor, fjärran från byggsvängen. Flyttlasset till Bredängsvägen 61 gick i september 1965. Då var vi ungefär 25 år och vår son Håkan 3 år. Vår andre son Peter föddes 3 veckor efter byggstart den 14 januari 1965.

SMÅAs pris för vårt hus var 105.000 kr. (926.000 med 2005 års konsumentprisindex). Kontantinsats: 15.752 kr.

Standarden var låg. Det fanns till exempel ingen köksfläkt, det var mycket enkla tapeter, enkel golvbeläggning, utom parketten i vardagsrummet och vinden var helt oinredd. Allt utöver standard betalades kontant. Den ursprungliga tomträttsavgälden låg på 622 kr per år och oljan kostade 156 kr per kubikmeter vid första leveransen. Längst bort i Konstnärsringen fanns ”provkåken”, ett färdigt hus där SMÅA hade kontor. När alla hus- och tomtarbeten avslutats på hösten 1966 hade 4.495 arbetstimmar utförts.

Barbro och Sven Mattsson på Bredängsvägen 61, september 2005.

 

Lars bilder från byggtiden på 1960-talet.

Vi tackar Lars för att vi får lägga ut hans bilder på hemsidan.

Aktuell information

  • Parkeringstillstånd

    Parkeringstillstånden gäller hela februari, trots att det står på dem att de slutar gälla i januari. Nya tillstånd från nya parkeringsbolaget kommer i brevlådan innan 1 mars.
Läs äldre inlägg..